top of page
Abstract Structure

PRACTICE TEST 2

WONDERLAND

IMG_7834.jpg
Maquette1_3.png

  In this assignment I establish, through a design, a connection between the furniture museum and the rotunda in front of the building, using the visual aspects of form, colour, light, space and material. The assignment consists of a conceptual design that is visualized by means of a perspective drawing and a model. The design is substantiated in a design report.

In the concept and design I developed, I bring together separate static elements into an overarching, dynamic whole that interacts with the users of the roundabout and plays with light and shadow effects that continuously set the design in motion. 

ASSIGNMENT

THE S SHAPE

statische_(gesleept).png
statische_(gesleept) 2.png
statische_(gesleept) 3.png
statische_(gesleept) 4.png

It starts with the roundabout itself and its shape, the circle. It is dynamic in itself and the flow of cars around this roundabout reinforces that dynamic. By playing with this dynamic shape, I kept making new shapes from the circle until I arrived at the S-shape.

 

The placement of the S shape on the circular shape bends the S on both sides with the round perimeter of the roundabout. The road on which the cars are located creates a counter-current on one half of the roundabout between the route of the cars and the S-shaped lines. This creates a tension on both sides of the roundabout. This is made clear in the sketches shown below.

To bring balance to the design, the S-shape contains both dynamic and static elements. The top view contains the organic shape of the letter, but the shape is made up of separate three-dimensional panels that have a static rectangular shape. However, the panels each differ in height, so that the feeling of movement or dynamics returns again.

In addition to these contradictions in the aspects of the design, the play between form and residual form also returns. Placing the panels in a specific way creates a difference in mass and volume from different views. The cars driving over the roundabout will therefore experience the shape differently at every moment. It thus loses its firmness and develops a fluidity. This is also reflected in the shadow and light effect that dances around the S-shape on the flat surface of the circle with the change of the day, and with it the sun.

With this combination I want to contrast the shape of the roundabout with the traditional, static form of the museum building and establish a connection between the roundabout and the furniture in the museum. The variety in the design is also reflected in the creation of an interior with furniture. In this way, the relationship of static and dynamic elements that makes an interior successful is symbolically reflected in the design of the roundabout.

I chose a rust color for the material of the panels, which is maintenance-free and looks natural. The surface of the roundabout on which the design is located will be grass. This allows rainwater to drain freely into the ground. The brown-red rust color and the green color of the grass create a complementary contrast. In this way color, space, light and form form a coherent whole in my design.

 

statische_(gesleept)_2.png
statische_(gesleept)_3.png
statische_(gesleept)_3 2.png
statische_(gesleept)_3 3.png
statische_(gesleept)_2 2.png
statische_(gesleept)_3 4.png
bottom of page