top of page
Water Ripple

PRAKTIJKTOETS 1

WONDERLAND

Untitled_Artwork.jpg
STATISCHE VORM

In deze opdracht maak ik vijf abstracte, op statische vormen gebaseerde afbeeldingen die samen een serie vormen. Deze serie kenmerkt zich door samenhang tussen het gebruik van vorm en het gebruik van wit, zwart en een zelf te mengen steunkleur. Het wit mag gelden als vertegenwoordiger van licht. Schilderen, tekenen, collage of mengvormen daartussenin zijn hierbij mogelijk. Het uitgangspunt is vormgeven. De afmetingen in deze serie zijn elk 20 x 20 cm.

De schetsen die op losse A3 vellen weergegeven zijn, zijn samen met mijn schriftelijke toelichting gedocumenteerd. Hieronder bevindt zich de uitwerking van de opdracht.

DE ESSENTIE VAN VORM

In de beginfase van de toets afnam, ben ik begonnen met brainstormen. WaT betekent de statische vorm? En hoe kan ik dit effect versterken door het gebruik van kleur? Na alle associaties met het woord opgeschreven te hebben, ben ik gaan kijken naar de onderliggende verbanden tussen vorm en kleur en hoe ik ze samen kon brengen.

In de schetsen experimenteer ik met de gelaagdheid en vastheid van tweedimensionale vorm en het kleurgebruik. In de eerste schetsen werk ik veel met contouren en het overlappen van vorm en kleur.

Uiteindelijk concludeerde ik, na een reeks van schetsen en bijbehorende gedachten, dat ik door de hele collectie vijf elementen van vorm wilde verwerken om evenwicht te laten ontstaan. De zwart-witte 'achtergrond' weg nemen en deze samenvoegen met de voorgrond legt de nadruk meer op de essentie van de tweedimensionale vorm en vlakke kleur.

De witte achtergrond en de keuze voor koele, blauwtinten in combinatie met gebogen geometrische vormen, waaronder cirkels en ovalen moet het statische van de vormen benadrukken en dit idee wordt door de omliggende niet-kleuren versterkt. Dat de vormen in elkaar over lopen op de vijf verschillende doeken laat samenhang zien in de collectie. Ondanks de statische vormen geeft het verschil in grootte en de aanwezigheid van kleur een levendig geheel.

IMG_0403_edited.png
IMG_0404_edited.png
IMG_0404_edited.png
IMG_0404_edited.png
IMG_0404_edited.png
IMG_0404_edited.png
IMG_0404_edited.png
IMG_0407.PNG
IMG_0408.PNG
IMG_0411.PNG
IMG_0410.PNG
IMG_0413.PNG
IMG_0412.PNG
IMG_0414.PNG
IMG_0416.PNG
IMG_0417.PNG
IMG_0418.PNG
bottom of page