top of page

STYLING, TRENDS, HYPES

RESEARCH

STIJL

Stijl is een vaste manier van handelen. het kan zich voordoen binnen taal, maar ook als een stroming of een periode binnen de (kunst en design)geschiedenis. Spreek je van stijl als toepassing op vormgeving, dan is het voor mij de samenkomst van verschillende beeldaspecten, die gecombineerd een vaste sfeer creëren, die samenhang vertonen en een permanente vorm aanhouden, waarbij het continu dezelfde kenmerken vertoont.

VERHOUDING

Stijl biedt ons een vaste denkwijze of manier van uitvoering. Een trend is een verandering in onze gedragingen, terwijl een hype, erg populair is voor korte tijd.​

MEEGAAN

Als ik heel eerlijk ben ga ik hier zeker in mee. Mijn doel is wel om alleen iets te kopen als ik dit echt nodig heb en het ik het product waarschijnlijk voor een redelijk lange tijde tijd kan gebruiken en zal waarderen.

TRENDS

Een trend is een concept dat binnen veel verschillende disciplines gebruikt wordt. In het algemeen geeft een trend binnen de (interieur) architectuur en designvak een verwachtingspatroon weer dat inspeelt op het seizoen. Hierbij stijgt de populariteit voor een middellange tot lange tijd. Het hoeft niet persé een specifiek product te omvatten, maar kan ook een concept of filosofie zijn. Een voorbeeld van een trend is de opkomst van hergebruik dat ook wel 'vintage' wordt genoemd.

HYPES

Een hype is de kortdurende variant van een trend, waarbij in het vakgebied van architectuur en interieur bijvoorbeeld een object, kleur of materiaal kortstondig heel veel populariteit wint. Een hype is altijd van korte duur. Door de hoge populariteit wordt de hype veel toegepast. Hierdoor ontstaat een grote aanwezigheid, waardoor men er snel uitgekeken raakt.

ONTSTAAN

Vintage, zoals ik hierboven noemde is een duur woord voor tweedehands of het hergebruiken van spullen die al een tijdje meegaan. Het is een eeuwenoud concept, verpakt in een nieuw jasje. De interesse voor tweedehands spullen en hergebruik ontwikkeld zich, doordat een kleine groep de schoonheid van het object in de imperfecties ziet liggen, die het product een bepaalde eigenheid geven.

TIJD

Het doelt op het hip maken van een concept dat eigenlijk best van belang is voor onze huidige leefwereld. Hergebruik en tweedehands goederen zorgen voor een circulaire levensloop van producten. Hierdoor kan er op andere plekken productie bespaart worden. Hiermee voorkom je vervuiling en de productie van bijvoorbeeld kunstmatige 

bottom of page