top of page

LEREN STUDEREN 1.4

STARRT REFLECTIE

TAAK

SITUATIE

Voor deze situatie bevind ik me op de dag voor de eerste kennistoets, die daarnaast ook de eerste toets van het semester is. Ik heb me de afgelopen periode goed voorbereid door de het overzicht van de lesstof te printen, de hoorcolleges bij te wonen, aantekeningen te maken en de leerstof uit het boek te leren. Mijn doel was om de lat wat minder hoog te leggen, door beter in te schatten wanneer ik voldoende aan een opdracht of tentamen gedaan heb. 

ACTIVITEIT

In mijn dagindeling moet ik bepalen of ik vandaag nog tijd aan de lesstof wil besteden, waarbij ik een inschatting moet maken van mijn verworven kennis over de toetsstof. Mijn eerste gedachte is dat ik vandaag het beste nog zo veel mogelijk extra kan doen om de stof zo goed mogelijk te kennen. Het nadeel hieraan is dat dit wel veel energie en tijd vraagt, waardoor ik mogelijk minder uitgerust ben en stress ervaar van het leren, terwijl ik al veel gedaan heb voor de toets.

Na een afweging te maken tussen een extra dag leren en het rustig aandoen, kies ik voor het laatste. Ik schat in dat ik genoeg heb gedaan om een goed resultaat op de kennistoets te halen en besluit dat de stress en vermoeidheid niet opweegt tegen het kleine beetje extra kennis dat ik nog op kan doen door te gaan leren. Ik besteed mijn dag aan het neme van rust en vrijetijdsbesteding.

REFLECTIE

RESULTAAT

Mijn aanpak en het bijbehorende resultaat ervaar ik als een succes binnen het behalen van mijn leerdoel. Hoewel ik een eerste instantie toch graag door wilde leren en de lat erg hoog legde voor mezelf, probeerde ik te reflecteren op wat ik al gedaan had en of het daadwerkelijk nodig was om nog meer te leren. Ik maakte uiteindelijk de juiste afweging, het nemen van rust. Hierdoor zal ik minder snel terugvallen in het overspannen gevoel. Daarnaast ondersteunt het goede resultaat ook het gevoel dat ik genoeg gedaan heb.

Vlak voor het afname moment van de kennistoets voel ik een lichte spanning. Ik ben bang dat ik mogelijk te weinig details ken. Zodra ik de toets maak verdwijnt dit gevoel. Ik denk de toets goed gemaakt te hebben.

Het resultaat mag er wezen, want als ik mijn toets terug krijg blijk ik een 9 te hebben behaald. Het goede resultaat stimuleert me om mijn planning in de toekomst op dezelfde manier aan te pakken en rust te nemen wanneer dat mogelijk is.

TRANSFER

In de toekomst wil ik mijn dagen zo inplannen dat ik sowieso de dag voor de toets niet meer leer. Dan kan ik voorafgaand aan de toets een moment van rust pakken en hoef ik op de dag zelf geen afweging meer te maken. Het nemen van rust helpt me namelijk ook om fit te zijn tijdens de afname van de toets. Op deze manier maak ik de volgende stap in mijn leerdoel 'de lat minder hoog leggen'.

bottom of page