top of page
Paint Printen Verdieping

OO-DOSSIER

REFLECTIE

Het afgelopen semester is het ontwerpvraagstuk van de gasfabriek, dat begon met slechts een locatie en toegewezen doelgroep, langzaam uitgegroeid tot een compleet ontwerp onderbouwt door een sterk concept.

 

Na de eerste vijf weken, waarin ik mijn schetsontwerp vormde, heb ik teruggeblikt op de periode, met de intentie leerdoelen te vormen voor de toekomst. Door een langzame start had ik later de draad snel op moeten pakken en raakte ik achter op de schema. Hoewel het uiteindelijk wel lukte, stelde ik vier leerdoelen op om het verdere verloop van het project vlotter te laten verlopen.

 

  1. Een inspiratiebronnenlijst, die zorgt dat de drempel om met het project bezig te gaan kleiner wordt wanneer ik geen inspiratie heb.

  2. Het organiseren en visualiseren van de prioriteiten van opdrachten en onderdelen, door middel van een lijst.

  3. Aandacht voor tijdmanagement.

  4. Feedback van medestudenten.

De inspiratiebronnenlijst heeft me ontzettend geholpen. Ik verzamelde websites en platforms op het gebied van design, architectuur en kunst en combineerde dit met architectuurboeken die ik thuis heb liggen. Hierdoor kreeg ik vaak net even iets meer motivatie om het werk weer op te pakken.

De website Notion, een online workspace, bood me een plek om het organisatorische gedeelte van de ontwerpopdracht structuur te geven. Ik ben visueel ingesteld en door alles op een rijtje te hebben, kreeg ik beter inzicht in de prioriteit van verschillende onderdelen.

Hoewel dit hielp met het plannen, bleef tijdmanagement het gehele project iets waar ik veel moeite mee heb gehad. 

Zodra ik op gang kwam, had ik een goed idee welke kant ik op wilde, maar vooral hier speelde het gebrek aan besef van tijd een rol. Ik heb onwijs veel ideeën in mijn hoofd en weet precies hoe ik het wil uit gaan werken, maar de tijd die ik daar voor nodig heb is niet altijd even realistisch. Dat is iets waar ik in de toekomst zeker aan moet werken. Ik hoop het werk dan vaak toch af te kunnen krijgen, ook omdat ik graag goed werk neer wil zetten, maar dat zit niet altijd mee. Ik heb er dan ook voor gekozen om niet

deel te nemen aan de producttoets, om zo op een later moment een resultaat neer te zetten waar ik zelf achter sta (maar toch iets meer tijd voor nodig heb). Dat is natuurlijk tricky, want daarmee verspeel ik mijn herkansing, maar ik hoop dat het harde werk het waard is.

 

Wat wel fijn was, is dat ik bij de beoordeling van de producttoets aanwezig ben geweest, ondanks mijn besluit om op dat moment niet deel te nemen. Het was natuurlijk fijn om het werk van anderen te bekijken, maar zeker ook een belangrijk moment voor reflectie. Voor mezelf, maar ook voor mijn medestudenten.

 

Gedurende het semester heb ik mijn medestudenten feedback gegeven en zelf ook vaker om feedback gevraagd, waardoor ik ook erg betrokken was bij de projecten van anderen en zij bij dat van mij. Zo heb ik bijvoorbeeld Masja buiten school geholpen met haar vaardigheid in het perspectief tekenen en ben ik qua feedback erg betrokken geweest bij Sander en zijn project. Ik merkte dat ze dit beide erg waardeerden, en ik vond het fijn om op deze manier ook een samenwerkingselement aan de opdracht toe te voegen. En ondanks dat ik het af en toe zelf lastig vond om feedback te ontvangen en mijn werk te laten zien, heeft het wel tot nieuwe inzichten geleden, die erg van belang zijn geweest voor het project.

 

Zo gaf Sander me de tip om bezig te gaan met Sketchup, iets waar ik slechts een paar keer eerder had gewerkt. Door met het programma te experimenteren kreeg ik een beter beeld van de ruimtelijkheid en zorgde het voor een mooie toevoeging op de 'real life' maquette.

 

Ten slotte was het ook heel fijn om de theorie en praktijk met deze opdracht bij elkaar te brengen. Dit was iets wat ik op mijn vorige opleiding erg miste, maar dit jaar wel erg heb gevonden. Mijn interesse in onderzoek kwam in de marketing en human experience onderdelen goed tot zijn recht en ik kon de tijdens de toetsen opgedane kennis goed verbinden met de praktische onderdelen van het project. En met het enthousiasme dat dit opwekte, heb ik een ontwerp kunnen neerzetten waar ik achtersta.

bottom of page