ONTWERPERS, HOE DOEN ZE HET?
INSPIRING DESIGN
Noviteit en innovatie spelen voor mij een belangrijke rol in het ontwikkelen van nieuw design. Hoewel ik geïnteresseerd ben in traditionele kunst en design, stimuleren baanbrekende, vernieuwende ontwerpers en pioniers van het vakgebied mij vooral, omdat ze iets dat voorheen als onmogelijk beschouwd werd, mogelijk maken. De ambitie om tot zulke ontwerpen te komen is iets wat mij drijft in mijn eigen werk. De onderstaande ontwerpers bieden voor mij een grote bron van inspiratie.
IRIS VAN HERPEN
Iris van Herpen is een modeontwerpster van eigen bodem. Haar Haute Couture (mode)ontwerpen combineren oude ambachten en nieuwe technieken, waarbij haar focus uit gaat naar bijzondere materialen. In 2006 studeerde ze af aan ArtEZ, Academie voor de beeldende kunsten, in Arnhem. Tijdens haar studie liep ze stage bij bekende ontwerpers, waaronder Alexander McQueen en Claudy Jongstra. Hierna begon ze in 2007 haar eigen modelabel. Zelf beschrijft ze haar werk als mode, waarbij normale regels niet gelden. Ze onderscheidt zichzelf van anderen met haar innovatieve concepten en is pionier in haar vakgebied wat betreft materiaal en constructie. Ze was de eerste modeontwerpster die in haar ontwerpen gebruik maakte van de 3D-printtechniek. De jurk die ze hiermee maakte werd in 2011 door TIME Magazine uitgeroepen tot een van de 50 beste uitvindingen van het jaar. Tijdens haar onderzoek naar nieuwe concepten, gaat ze regelmatig interdisciplinaire samenwerkingen aan met mensen uit verschillende professies, waaronder architecten, grafisch ontwerpers, filmmakers en zangers.
Wat mij ontzettend aanspreekt aan haar werk is dat ze niet in hokjes denkt, maar in een spectrum waar alles een verbinding met elkaar aan kan gaan. Kleding hoeft niet van stof te zijn en de vrouwelijke vorm beperkt zich niet tot de traditionele silhouetten die we kennen. Ze geeft vrouwelijkheid en de bewegingen die onze lichamen kunnen maken op een nieuwe manier vorm door het de interactie tussen de twee te blijven herontdekken.
ZAHA HADID
De in Bagdad geboren Iraaks-Britse Architecte studeerde zowel wiskunde als architectuur. Na haar studie werkte ze voor OMA, Office for Metropolitan Architecture van Rem Koolhaas en in 2004 ontving ze als eerste vrouwelijke architect de Pritzker Prijs, die ook wel gezien wordt als de Nobelprijs voor architectuur. Het lijnenspel is een groot onderdeel van haar oeuvre en wekt een gelijkenis met Iris van Herpen die dit ook in haar ontwerpen verwerkt. Wat me bijzonder aanspreekt is dat zij (nu haar bureau) binnen veel verschillende sectoren werkt en op alle schalen. Mijn favoriete ontwerp van Hadid is de Bee'ah Headquarters. Haar uitgangspunt in haar werk is dat haar ontwerpen synchroon zijn aan de omgeving en ik vind dat ze zichzelf bij de in dit woestijnachtig gelegen gebouw overtreft. De samenhang tussen vorm, kleur, materiaal en zijn omgeving is naar mijn mening fenomenaal.
Hierin verschillen Iris en Zaha echter wel. Waar Zaha haar werk zo goed mogelijk aansluit op de omgeving, gaat Iris met haar werk als verbreding van wat het vrouwelijke lichaam kan daar tegen in.
DAAN ROOSEGAARDE
Vroeger maakte ik regelmatig uitstapjes naar Amsterdam. Als Friezin reed ik dan vaak op en neer over de afsluitdijk. In 2015 werd Daan Roosegaarde gevraagd om in opdracht van de overheid een design voor de sluizen te creëren. Dit was mijn eerste kennismaking met zijn werk, mijn curiositeit naar zijn materiaalgebruik groeide en daarmee ook mijn bewondering voor hem als kunstenaar en vormgever. In 2018 kreeg ik vervolgens in mijn geboortestad Leeuwarden de kans om zijn 'Waterlicht' te bewonderen.
Roosegaarde studeerde aan de Academie voor Kunst en Industrie, de IKA in Enschede. De manier waarop hij met licht speelt en vormgeeft is uiterst uniek en maakt zijn werk fluïde. Zijn kracht zit hem in het ongrijpbare. Hij laat zet ons aan het denken en speelt in op de zintuigen van de mens door te voelen en te zien. In mijn ogen is zijn meest bijzondere werk het Van Gogh-Roosegaarde fietspad, waarbij hij oud en nieuw onlosmakelijk aan elkaar verbindt.