top of page

1.4

LEREN STUDEREN

IMG_7885.png

STRUCTUUR

1. Focus op
één taak.

2. Vaste
pauzes nemen.

3. Lat minder
hoog leggen.

2019/2020

Deze jaren hebben een grote rol gespeeld in de ontwikkeling en de zoektocht naar mijn identiteit. Waar sta ik voor? Welke keuzes maak ik? Past wat ik uitdraag naar de wereld om mij heen bij hoe ik mezelf zie? Het zijn vragen die ik mezelf waarschijnlijk over tien jaar nog steeds stel. En dat is niet erg, want we zijn constant in verandering.

 

Najaar 2019 kreeg ik van mijn arts te horen dat ik een klassieke vorm van overspanning had, een burn out. Zwaar balen was dat, want ik had een volle planning en veel dingen die ik wilde doen, maar hierdoor kwam alles tot stilstand. 

Tot de zomer van 2020 heb ik me grotendeels gefocust op mijn herstel. Ondanks dat een burn out natuurlijk heel naar is, heeft het me ook tot veel nieuwe inzichten gebracht. In mei werd er daarnaast geconstateerd dat ik Attention Deficit Hyperactivity Disorder of kortweg ADHD heb. Hoewel dit voor velen misschien slecht nieuws is, voelde dit voor mij als een grote opluchting. Heel veel puzzelstukjes vielen op hun plek en ik kon met deze informatie de dingen waar ik voorheen vastliep, aanpakken.

School speelde hierin een grote rol. De manier waarop ik de afgelopen twee jaar studeerde, eiste te veel energie en tijd. Ik kon dagen lang van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat aan een project werken, omdat ik de lat erg hoog leg. Dat leidde tot stress en overspanning.

LEERDOELEN

Mijn leerdoelen zijn als volgt. Om te voorkomen dat ik opnieuw overspannen raak, wil ik het komende semester gestructureerder en met de focus op één onderwerp gaan werken. Ik heb vaak de neiging om verschillende taken tegelijkertijd op te pakken. Daardoor ben ik continu bezig met het schakelen tussen meerdere opdrachten en dat zorgt voor chaos. Als ik werk wil ik me dus graag met een ding bezig houden.

Met dat gestructureerder werken komt ook het nemen van vaste pauzes. Tijdens het werken raak ik nu nog vaak in een hyperfocus, waardoor ik uren lang achter elkaar doorga zonder mijn lichaam en geest een moment van rust te gunnen. En hoewel ik dan wel veel werk verricht is de keerzijde dat het ongezond is voor mijn lichaam. 

 

Als laatste wil ik tijdens Wonderland de lat minder hoog leggen. Daarmee bedoel ik niet dat ik minimaal werk ga verrichten, maar dat ik voor mezelf beter leer in te schatten wanneer iets ruim voldoende is en dat ik niet alles tot in de kleinste details hoef te werken of alles moet weten.​

KOLB & DE
UITSTELVRAGENLIJST

De uitslagen van de testen kwamen vrij goed overeen met hoe ik mezelf ook ervaar. De Kolb leerstijlentest geeft aan dat ik hoofdzakelijk een doener ben.

 

Volgens de uitslag ben ik graag betrokken bij het hele proces en werk ik volgens een goede planning. Dat eerste klopt inderdaad. Ik wil graag een bijdrage leveren aan het geheel en vind het soms lastig, zeker in samenwerking met anderen, om de touwtjes uit handen te geven. Hoewel ik weet dat samenwerken binnen een team van groot belang is, vind ik het soms lastig om een projectpartner volledig te vertrouwen en daarmee de controle uit handen te geven. Dit is zeker iets waar ik binnen de groepsopdrachten aan zou kunnen werken dit semester.

 

Het tweede gedeelte, de gestructureerde planning, is vooral iets dat ik heel graag wil. Ik ben een enorme 'control freak' van tijd tot tijd en een gestructureerde planning biedt zeker houvast. De uitwerking is echter vaak wat anders. De planningen die ik maak zijn fantastisch uitgewerkt, maar worden niet altijd even goed gevolgd. Ik werk er aan om dit te verbeteren.

De Uitstelvragenlijst geeft aan dat ik de neiging heb tot uitstelgedrag, maar dat ik hierin niet bovengemiddeld scoor in verhouding tot andere studenten. Zelf heb ik het gevoel dat ik wel boven gemiddeld uitstel. Dit is iets dat mogelijk ook wordt versterkt door ADHD. Om dit te verminderen krijg ik sinds kort medicatie en volg ik CGT. In de volgende leerdoelen zal ik ingaan over of dit mij geholpen heeft.

Kolb - leerstijlentest
Belbin - groepsrollentest
Uitstelvragenlijst
bottom of page