top of page
LOGO 2PNG.png

BAVE

IKEA CONCEPT

Untitled_Artwork%25202_edited_edited.jpg

FILOSOFIE

Het behouden van de natuur is een thema dat vandaag de dag op veel verschillende vlakken van onze samenleving aandacht vereist. De manier waarop we gebruik maken van grondstoffen en materialen heeft een grote afdruk achtergelaten op de wereld waarin we leven. Dit is natuurlijk niets nieuws, maar om in de toekomst een beter leefklimaat te creëren voor onszelf en de natuur, is het van groot belang dat we op alle vlakken naar duurzame en ecologisch verantwoorde oplossingen zoeken die niet alleen het gebruik van fossiele brandstoffen en kunstmatige materialen verminderen, maar ook bijdragen aan het herstel van onze aarde. Mijn filosofie is dat een ontwerp pas echt goed tot zijn recht komt als dit thema geïntegreerd is in het concept en de uitwerking.  

IKEA & DUURZAAMHEID

Het Zweedse IKEA richt zich voornamelijk op de massaproductie van interieurproducten. Massaproductie is kapitaalintensief en vergt een relatief hoge investering in het productieproces. Om te zorgen dat deze grote investeringen lonen, is een grote afzetmarkt nodig. Als deze voorwaarden aanwezig zijn en men gebruik kan maken van een nauwkeurig geanalyseerd productieproces en schaalvoordelen, leidt dit tot producten van vergelijkbare kwaliteit met lage prijzen. Dit maakt IKEA producten onwijs in trek bij consumenten.

De keerzijde is dat massaproductie op het gebied van duurzaamheid vaak veel nadelen kent. Er worden doorgaans te veel geproduceerd en lage prijzen stimuleren het gebruik van materialen die niet ecologisch verantwoord zijn.

IKEA begrijpt echter ook dat zij een aandeel hebben in deze problematiek en daarom zijn ze sinds enkele jaren bezig om te verduurzamen. Het bedrijf zegt bewuste designkeuzes te maken, voor steeds meer duurzame materialen te kiezen, innovatief te handelen wat betreft het recyclen van gebruikte producten, kopers opties aan te bieden om oude producten te hergebruiken, duurzame stroom aan te bieden en meer.

Untitled_Artwork.png
Untitled_Artwork 3.png

CONCEPT

Op deze ontwikkeling binnen IKEA wil ik graag inspelen en daarom heb ik BAVE ontwikkeld. BAVE staat voor Biologisch Afbreekbare Huisdieren Verblijven. Honden, katten en andere huisdieren van vergelijkbare grootte hebben natuurlijk een plekje nodig. Om te slapen, uit te rusten en als veilige basis om zich terug te trekken. Een mand is daar uitermate geschikt voor, maar door het gebrek aan kwaliteit of door overmatig gebruik raken de manden vaak al snel versleten of gaan ze kapot. Daardoor worden manden regelmatig vervangen. Hoewel dit natuurlijk heel begrijpelijk is, zorgt het vaak niet voor duurzaam gebruik.  

BAVE bestaat uit een vouwbaar systeem dat gemakkelijk opgeborgen kan worden en weer tevoorschijn kan komen wanneer dat nodig is. Dit bespaart ruimte in je huis en maakt het huisdierenverblijf makkelijk om mee te nemen. Het ontwerp bestaat uit drie onderdelen. De constructie, de hoes en het optionele kussen.

 

De constructie

BAVE bestaat uit panelen die op verschillende punten aan elkaar verbonden zijn en in elkaar gevouwen kunnen worden om de vorm van het ontwerp te ondersteunen. De panelen van het huisdierenverblijf zijn gemaakt van Bioplastics. Onder Bioplastics verstaan we biologisch afbreekbare plastics, die opgebouwd zijn uit biologische/natuurlijke materialen. Met plastics worden eigenlijk biopolymeren bedoeld. Biopolymeren zijn een biologisch alternatief voor kunstmatige plasticsoorten. Dunne laagjes van dit Bioplastic, gecombineerd met zaden van planten en zaden zijn de basis voor de constructie. Van het materiaal dat hier uit voortkomt, kunnen de panelen worden gemaakt. Het materiaal is biologisch afbreekbaar, waardoor de constructie aan het einde van zijn levensduur teruggegeven kan worden aan de natuur.

 

De hoes

Om de constructie heen hoort een hoes. Deze hoes houdt de panelen van de constructie bij elkaar en bestaat uit twee delen. Het buitenste deel valt om het exterieur van het huisdierenverblijf. Het binnenste deel kan vast worden gemaakt door middel van een rits, gemaakt van gerecyclede materialen. De hoezen komen in verschillende kleuren, zoals in de afbeeldingen duidelijk wordt. De hoezen en de constructie zijn apart van elkaar te koop, waardoor je enkel het deel dat aan vervanging toe is opnieuw hoeft aan te schaffen. De hoezen zijn gemaakt van biologisch katoen en mogen op een lage temperatuur gewassen worden.

Aan het einde van de levensduur van de hoes kan de hoes worden ingeleverd bij een IKEA filiaal, waar het vervolgens gerecycled wordt.

 

 

Het kussen

Het laatste onderdeel van het huisdierenverblijf is het kussen. Dit kussen wordt net als de constructie en de hoes los verkocht. Het biedt extra comfort voor het huisdier, maar is niet een vereist voor gebruik van het product. De buitenkant van het kussen en de hoes sluiten op elkaar aan in materiaal (biologisch katoen) en kleur. De vulling is gemaakt van gerecycled restmateriaal. 

Statiegeld

Om de duurzaamheid van de hoes en het kussen te waarborgen, wordt een extra bijdrage gevraagd, die bij de prijs is inbegrepen. Als de koper de hoes en/of het kussen inlevert, krijgt hij of zij dit bedrag terug. Op deze manier stimuleer je het recycle proces.  

bottom of page