DUAL CITIZEN
EEN ANDERE CULTUUR
"Ik heb mezelf tijdens mijn verblijf in Nederland de cultuur voornamelijk eigen gemaakt, door Nederlandse vrienden te maken. Door dingen met hen te doen, bekende plekken te bezoeken en me te verdiepen in de maatschappij en de politiek werd ik steeds bekender met de cultuur. Uitgaan speelde daar ook een grote rol in, omdat ik zo ook Nederlandse muziek leerde kennen." - Nathaniel Musters
Om me te verdiepen in een andere cultuur heb ik contact gezocht met een van mijn beste vrienden, de Australisch-Nederlandse Nathaniel Musters of Nate, zoals ik hem noem. Hij is geboren en opgegroeid in Sydney, Australia, maar een dubbele nationaliteit door zijn Nederlandse vader.
Door zijn talent als atleet en basketballer kreeg hij de mogelijkheid om in het buitenland te studeren. Hij haalde zijn bachelor in Economie en Psychologie aan Lafayette College in de Verenigde Staten en deed zijn master in Dublin. Daarna heeft hij zijn carrière als atleet doorgezet in een aantal Europese landen, waaronder Nederland, de plek waar zijn vader opgroeide en zijn ouders trouwden.
Hoewel Nate en ik elkaar al een flinke tijd niet meer gezien hebben vanwege de pandemie, spreken we elkaar regelmatig. In het interview dat daardoor op afstand plaatsvond, spraken we over Nederland en Australië en de culturele verschillen tussen de twee landen.
Hoe heb je de Nederlandse cultuur en zijn normen en waarden ervaren tijdens de twee jaar die je in Nederland doorbracht? En hoe verschilt het van de Australische cultuur?
“Het is een moeilijke vraag, omdat ik van jongs af aan hier en daar via mijn Nederlandse vader kleine beetjes mee kreeg van de Nederlandse cultuur en daarnaast ook regelmatig Nederland bezocht. Daardoor zullen sommige onderdelen van de cultuur me opvallen, terwijl andere verweven zijn in hoe ik ben opgevoed.
Ik heb mezelf tijdens mijn verblijf in Nederland de cultuur voornamelijk eigen gemaakt, door Nederlandse vrienden te maken. Door dingen met hen te doen, bekende plekken te bezoeken en me te verdiepen in de maatschappij en de politiek werd ik steeds bekender met de cultuur. Uitgaan speelde daar ook een grote rol in, omdat ik zo ook Nederlandse muziek leerde kennen.
Ik denk dat de directheid het grootste verschil tussen Nederlanders en Australiërs is. Nederlanders vertellen je precies wat ze vinden en denken en dat kan ik wel waarderen. Australiërs zouden dat ook wel wat meer kunnen gebruiken. Er zijn wel Australiërs die wel zo zijn, maar je moet wat vaker tussen de lijnen door lezen om erachter te komen wat ze nou eigenlijk bedoelen.
Wat daarnaast heel anders is aan Nederlanders, is dat ze naar mijn mening een grotere waarde hechten aan sociale status en hoe anderen over je denken. Ik denk dat dit het beste naar voren komt in de manier waarop Nederlanders zich kleden. Het maakt niet uit waar je heen gaat. Het kan de supermarkt zijn, een club of een chic diner, maar Nederlanders zijn altijd goed gekleed. Australië is daarin het tegenovergestelde. Mensen proberen zich hier zo casual mogelijk te kleden. Pas als ze naar een echt deftige aangelegenheid gaan zullen ze nette kleren aan doen."
Kun je me daarnaast wat meer vertellen over verschillende onderdelen uit de Australische cultuur, zoals eten en het gezinsleven?
“Aussies zijn erg vooral erg ‘down to earth’ en relaxed. We hebben vooral ook heel veel zelfspot. Buiten de sociale aspecten die ik nu al genoemd heb is de Australische cultuur erg gefragmenteerd. Je hebt typische ‘Ozzies’, die al meerdere generaties in Australië wonen, maar daarnaast is het land zo divers, dat je niet echt kan spreken van een echte ‘Australische’ cultuur.
Het land bestaat vooral uit immigranten die de laatste 50-100 jaar hier naartoe verhuisd zijn om een nieuw leven op te bouwen. Er zijn er heel veel verschillende culturen en invloeden met mensen die overal vandaan komen. Die diversiteit maakt de Australische cultuur erg fijn, maar daar daardoor is het ook heel lastig om specifieke punten te noemen. We hebben natuurlijk wel heel veel dingen van het Verenigd Koninkrijk overgenomen, omdat we vroeger deel uitmaakte van Engeland als kolonie. We zijn natuurlijk ook nog een vrij jong land.”
Ik heb zelf altijd het idee gehad dat de Australische natuur ook deel uitmaakt van de cultuur en dat Australiërs er ook heel erg trots op zijn en de natuur graag willen behouden. Klopt dit?
“Ja, dat klopt. We zijn inderdaad erg trots op onze natuur en de dieren. Het is vaak de reden waarvoor veel toeristen naar het land komen. Toch denk ik dat het verschilt per persoon.”
Natuur is ook heel erg belangrijk voor de oorspronkelijke bewoners van Australië. Wat betekent de cultuur van de inheemse bewoners, de Aboriginals, voor jou? En hoe is de interactie tussen de Australische cultuur en de cultuur van de inheemse gemeenschappen?
“Dat is echt een hele diepe vraag waar ik wel twee uur over zou kunnen praten, dus ik zal het kort proberen te houden. De inheemse cultuur wordt helaas heel vaak over het hoofd gezien in veel delen van Australië, terwijl het gevierd zou moeten worden. Voor mij zijn het de echte grondleggers van het land. Zij waren hier voor elke vorm van westerse beschaving zijn intrede deed. Het erge is dat ze als groepering verwaarloosd en aan de kant geschoven worden en dat Australië daar hoognodig iets aan moet verbeteren.”
Kun je een paar voorbeelden noemen, waaruit deze onrecht blijkt?
“Op dit moment zie je het vooral bij mijnen en het zoeken naar grondstoffen. Geld staat vaak in de weg, waardoor inheemse grond en hun erfgoed vaak niet goed beschermd wordt. Daarnaast zijn er ook veel onrechtvaardige stereotypes, waardoor er negatieve beelden ontstaan, die vaak juist veroorzaakt zijn door de komst van de westerse gemeenschap in Australië.”
Zijn er ook dingen die de Westers-Australische cultuur overgenomen hebben van de inheemse bevolking? Wat kom je daarvan in het dagelijks leven tegen?
“Wat ik heel erg waardeer is dat Australië veel inheemse namen voor plaatsnamen heeft overgenomen. Er zijn heel veel plekken vernoemd naar Aboriginals. Er is daarnaast ook heel veel kunst gemaakt door de inheemse bevolking.”
Zie je dit ook terug in de architectuur? Welke architectonische aspecten zijn typisch Australisch, en hoe zie je die inheemse invloeden als ze er zijn?
“Volgens mij is er niet duidelijk een typische Australische architectuur en ruimtelijke ordening. Er worden af en toe inheemse vormen en kunst verwerkt in de architectuur en ze proberen hiervoor ook wel architecten en kunstenaars die Aboriginal zijn voor te werven. Ik denk dat we vooral veel architectonische concepten overnemen uit Europa en Amerika. Het is echt een variatie van die twee. De inheemse invloeden zie je voornamelijk in kleurpatronen terug. Ik moet er wel bij zeggen dat ik misschien niet de beste persoon ben om dit aan te vragen. Zelf heb ik niet een heel grote kennis van architectuur.
Hoewel veel architectonische elementen dus overgenomen zijn uit andere culturen en landen, kun je zeggen dat Australiërs hun huizen en gebouwen wel afgestemd hebben op hun leefomgeving?
“Een verschil tussen Nederland en Australië is dat we hier geen hal bij de voordeur hebben, zoals Nederlanders. Volgens mij is de bedoeling dat het de kou buitens huis houdt en door het warme klimaat in Australië hebben we dat simpelweg niet nodig. En de kleuren van huizen zijn hier vaak ook lichter door het klimaat. Een ander verschil is dat je in Europa vaak een apart toilet hebt en gasten niet vaak gebruik maken van de badkamer.”
Als laatste vraag wil ik graag weten wat jou Australisch maakt en welk deel echt Nederlands is?
“Wat me ‘echt’ Nederlands maakt zou ik zo niet weten. Ik voel me vooral Australisch, maar zoals ik eerder al zei is dat moeilijk om uit te vogelen, omdat mijn vader Nederlands is en ik niet precies weet welke dingen vanuit hem als persoon komen en welke dingen verbonden zijn aan de Nederlandse cultuur. Wel ben ik een beetje een kameleon. Daarmee bedoel ik dat ik me makkelijk aanpas aan de mensen waar ik door omringd word. Als dit Nederlanders zijn zal ik me waarschijnlijk ‘Nederlandser’ gedragen.
Het enige waar ik echt Nederlands in ben, is het zuinig omgaan met geld. En mijn lengte, ik ben twee meter en acht centimeter. Lang zijn is ook wel echt Nederlands.”