top of page

DDW2020

MUSEA

website-1920x1080-c285c_1440x1000_edited

DUTCH DESIGN WEEK

In een jaar waar alles afwijkt van het normale, moet ook de week waarin innovatie en ruimdenkendheid samenkomen zich buigzaam opstellen.

De Dutch Design Week van tweeduizendtwintig gaat online. 

DDW-33.jpg
rsz-dsc00019_1600884150_1440x720.jpg

Het thema van dit jaar, 'The New Intimacy' probeert dit jaar te verbinden, maar geeft ook aan hoe anders alles is en legt het nieuwe gevoel van intimiteit tijdens het leven in een pandemie vast. De focus op future design is dit jaar volledig virtueel. Op afstand proberen de organisatoren ons toch het gevoel te geven dat we alles van dichtbij kunnen bekijken. 

De virtuele wereld van de Dutch Design Week biedt vele mogelijkheden. Op de programmapagina van de website vind je een georganiseerde lijst waar je met een zoekfunctie kan filteren op disciplines die je interesseren. Virtuele tours geven je de mogelijkheid om de concepten en ontwerpen alsnog op een driedimensionale manier te bekijken. Het idee is naar mijn mening leuker dan de uitwerking.

De tours zijn ingericht als expositieruimtes, waarin je via pijltjes door de ruimte vliegt. Dit klinkt onwijs interessant, maar in werkelijkheid is het niet in staat het gevoel van de design week over te brengen. De aparte ruimtes zijn namelijk een grote tegenstelling tot de fysieke locatie van voorgaande jaren, waarin er haast een overmaat aan design op een zorgvuldige manier geselecteerd is, die een wereld van indrukken in je hoofd achterlaat. Dat gevoel, waar ik normaal onwijs veel inspiratie uit haal, had ik bij de virtuele ruimtes niet. Dat is natuurlijk ook best begrijpelijk, door de korte tijd waarin het hele programma omgegooid moest worden. 

DDWTV geeft je naast de tours de mogelijkheden om (live) uitzendingen te volgen, waarin designers met elkaar in gesprek gaan, clips over uitgelichte projecten te vinden zijn en ook internationale gasten aanschuiven. Het fijne aan dit systeem is dat je in tegenstelling tot de traditionele presentaties op locatie, online tijdens de DDW niets hoeft te missen.

Grote terugkerende issues dit jaar zijn disciplines op het gebied van duurzaamheid , bio-design en de wereld van de toekomst. Nieuwe biologisch en ecologisch geproduceerde materialen komen veel aan de orde. Van hedendaagse objecten tot abstracte designs. Living Coffin is daar een mooi voorbeeld van, waarin Studio Hendrikx en Loop Biotech je in contact brengen met levend materiaal. Met zijn kist kun je als mens opnieuw gaan uitmaken van een circulaire levensloop. Aansluitend geeft DDW Talks de keuze om je te verdiepen in vergelijkbare kwesties.

 

Deze thema's waren voor mij het hoogtepunt van het evenement dit jaar. Het sluit goed aan op mijn eigen designfilosofie en interesses. Mijn hoop is dat deze trend volgend jaar terugkeert, waardoor ik het dan weer met eigen ogen mag beleven.

bottom of page